Puoluejärjestelmän laatua voi oikeasti parantaa

Osmo Soininvaara kirjoitti helmikuussa 2018 neljä ansiokasta analyysiä Suomen puolueista eli Kokoomuksesta, SDP:stä, Keskustasta ja Vihreistä. Suosittelen lukemaan ne. Ovat ajatuksia herättäviä, epäilemättä monilta osin aivan oikeaan osuvia. Jos puolueissa toimivat ihmiset ottavat Soininvaaran neuvoista vaarin, niin puoluejärjestämä voi oikeasti parantua.

Rajaudun tässä kirjoituksessani täydentämään Soininvaaran kritiikkiä yhden sellaisen seikan osalta jota pidän hyvin tärkeänä, mutta jonka Soininvaara on jättänyt huomiotta.

Kirjoitin kirjoitukseni alunperin kommenttina Vihreitä koskevaan Soininvaaran kirjoitukseen, mutta sen ehdotukset koskevat yhtä lailla esim. SDP:tä, Keskustaa kuin Sinisiäkin.

Vihreillä on ainakin kaksi fundamentalismiongelmaa kannatuksensa laajentamista ajatellen. Toinen on tuo Soininvaaran myöntämä irrationaalinen suhtautuminen ydinvoimaan.

Toista ei Soininvaara itse edes havaitse vaikka sen mainitsee ja jonka juuret ovat syvällä vihreiden syntyhistoriassa. Se on fundamentalistinen arvoliberaalisuus. Sekin estää huomattavan monia niistä jotka muuten kannattaisivat vihreita halukkaasti, kannattamasta heitä. Esim. Kokoomus on oivaltanut asian ja pitää nykyään (eli toisin kuin vielä esim 1960-luvulla) suhtautumista ns moraaliarvoihin ei-puoluepoliittisina, yksilöiden itse päätettävinä.

Ja paradoksi on siinä että arvoliberalismi on etenemässä ja vahvistumassa kovaa vauhtia vaikka sitä eivät Vihreät tai muutkaan puolueena ajaisikaan. Soininvaara ei siis ilmeisesti huomaa vielä että perustavin poliittisen kannan määräävä seikka äänestettäessä on puolueen suhtautuminen sosiaalisen tasa-arvoon eli raadollisemmin sanoen tulonjakoon.

Suurin osa ihmisistä siis antaa tai haluaisi antaa (kuten edesmennyt kokoomuslainen ystäväni H. Riikonen nasevasti totesi) äänensä vaaleissa ensisijaisesti oman "kukkaronsa mukaan" (jokin pienempi osa toki tekee päätöksen jonkun muun eli esim kielen tai ideologisen uskomuksen/uskonnon perusteella tai jopa poikkeuksellisen syvällisen harkinnan tai etiikan johdattamina). Tätä voi pitää luonnontieteellistyyppisenä tosiasiana. Katso esim.  kunta- ja eduskuntavaalien puoluekohtaisia tuloksia äänestysalueittain ja vertaa niitä alueen tulotasoon.

Hyvätuloisilla ja samalla isoja tuloeroja kannattavilla on nyt oma selvä puolueensa eli kokoomus (mikä on tietenkin hyvä järjestelmän toimimisen kannalta), mutta pieni- ja keskituloisilla ei ole enää selviä edustajapuolueita, koska yhteiskunnan muutos on syövyttänyt peruskannattajaryhmien pääosan niin kepulta kuin demareiltakin.

Kohtuullisten tuloerojen kannattajien isoksi kokoomustakin suuremmaksi mahtipuolueeksi voisi näin ollen kohota myös vihreät jos ymmärtäisivät politiikan perusasiat paremmin (ja samoin myös demarit ja ehkä kepukin ja periaatteessa jopa siniset, jos ne ymmärtäisivät luopua omista hörhöistä painolasteistaan ja sidonnaisuuksistaan).

Olisi järjestelmän toimivuuden kannalta erittäin hyvä, jos yksi tai jopa kaksi em. potentiaalisista kohtuullisten tuloerojen edistämispuolueesta nostaisi tämän tavoitteen hyvin selkeästi julistuksessaan ja toiminnassaan ykköseksi (ja tietenkin luopuisi samalla kannatuspohjaa kaventavista perinnemytologioista ja tavoitteista).

Soininvaaran havittelema "vasemmistolainen markkinaliberalismi" sopisi ja tarvittaisiin ilmeisesti myös tuollaisen menestyvän, ison, puolueen reseptiin. Sen voinee kääntää tietenkin myös pragmaattiseksi/järkiperäiseksi toimintatavaksi.

Lopuksi vielä ehdotus medialle. Olisiko tarkoituksenmukaista jättää esim. vaalikoneista pois tuo muita kuin taloudellisia ja muita järkiperäisiä asioita käsittelevä arvo-ulottuvuus? Sen mukana roikottaminen ohjaa etenkin monia pienempiä tuloeroja kannattavia ihmisiä äänestämisessään harhateille. Tai jos noita jokseenkin merkityksettömiä arvokysymyksiä halutaan tuoda esille, niin ne voisi tuoda esille painoarvonsa mukaisina, siis  selkeästi sivuseikkana. 

**

Tässä on linkki Soininvaaran nettisivulle, josta nuo mainiot analyysit löytyvät: http://www.soininvaara.fi/

 

timotlampinen
Sitoutumaton Rauma

Yhteiskuntatieteisiin erikoistunut luonnontieteilijä, VTK, OTK. Kokemusta hankalien ongelmien ratkaisemisesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu