Analyysin laajuudella ja syvyydellä on väliä

Yle julkaisi tänään hyvän esimerkin siitä, että erinomainen asiantuntemus voi jäädä turhan heikosti hyödynnetyksi, jos analyysissä tyydytään vain oman tieteenalan näkökulmaan.

Kirjoituksessa etevä psykologian professori emerita Keltikangas-Järvinen taustoittaa vanhempien toiminnan tietyn heikentymisen johtuvan "yksilöllistymisen kulttuurista", joka helposti ymmärretään asenteiden ja arvojen muutoksesta johtuvaksi ja jolle ei voi tehdä juuri mitään.

Jos ilmiötä tarkastellaan laajemmin, pitkien kehityskulkujen ja ehkä myös yhteiskuntahistorian näkökulmasta, niin havaitaan että kyse on ilmeisesti olennaisesti hyvinvoinnin lisääntymisen viime vuosikymmeninä kiihtyvästi lisäämästä yksinäistymisen kulttuurista. Ja tuossa yksinäistymisen kulttuurissa on perustana työnjaon ja elämäntapojen konkreettinen muutos! Eli kehityksestä, jonka seurauksena esim. hiljainen tieto ei siirry enää lainkaan yhtä luonnikkaasti kuin aikaisemmin, eivätkä lasten vanhemmat ole usein juuri lainkaan tekemisissä eri ikäisten lasten kanssa ennen vanhemmaksi tuloaan.

Jos analyysi tehdään laajempana, niin hyvinkin vaikuttavia korjaavia toimenpiteitä esim. arkista toimintaa ja työnjakoja muuttamalla on paljon enemmän tarjolla. Ei tarvitse tyytyä taivastelemaan arvojen muutosta.

Huomatkaa ja etsikää asenne- ja kulttuuri-ilmiöiden taustalta huolellisesti myös toiminnan (hitaita) muutoksia. Toimintaa, instituutioita jne pysyvästi muuttamalla voidaan muuttaa tehokkaasti myös asenteita ym, ei juurikaan toisinpäin. 

Osuvamman analyysin pohjalta voidaan päästä lähes dramaattisesti tehokkaampiin tuloksiin. Dramatiikkaa lisää se, että pinnallisemman analyysin perusteella tehdyt toimenpiteet saattavat jopa syventää ongelmaa.

Liitän mukaan jo joitakin vuosia sitten kirjoittamani kuvauksen eräästä hitaasti muuttuneesta toiminnasta, jonka ongelmien ratkaisemissa oli tarjolla pinnallisempi sekä osuvampi (ja siis laajempaan ja pitempään ajalliseen tarkasteluun perustuva) analyysi.

 

***

-Linkki kirjoituksen virikkeenä olleeseen Ylen uutiseen:

Liisa Keltikangas-Järvinen: Vanhemmat ymmärsivät ennen paremmin, mitä lapselta voi  tietyssä iässä vaatia

 

-Linkki kirjoitukseen, jossa esitellään melko tyypillinen tapaus, jonka yhteydessä vallitseva analyysi ja syvempi analyysi johtivat täysin erilaisiin toimenpidesuosituksiin/kehittämissuuntaan:

Paras ratkaisu yllättää usein myös asiantuntijat

timotlampinen
Sitoutumaton Rauma

Yhteiskuntatieteisiin erikoistunut luonnontieteilijä, VTK, OTK. Kokemusta hankalien ongelmien ratkaisemisesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu